Dia's digitaliseren

Dia’s overzetten op dvd, usb, cd, harddisk of sd-card

Het digitaliseren van dia's is een klus waar allerlei dingen bij komen kijken. Welke soorten dia's zijn er? Welke resolutie moet ik kiezen voor een goede kwaliteit van het resultaat? Wat kost het digitaliseren van dia's? Hoe moet ik de dia's aanleveren?
 
Op al deze vragen krijgt je een antwoord in onderstaand artikel.
 

Soorten 35 mm dia's

Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten dia raamwerken in omloop. Het verschil tussen al die dia raamwerken zit meestal in het materiaal. Dit
kan plastic, karton of glas zijn.
 
De dia raamwerken verschillen ook in de grootte van het beeld. Je hebt bijvoorbeeld de volgende maten:
- klein beeld (24 x 36mm)
- halfklein beeld (24 x 16mm)
- middenformaat beeld (60 x 60mm)
- klein beeld dia op strook, glasdia enzovoort.

35 millimeter dia in plastic raam

De meest voorkomende afmetingen van dia's zijn de dia's van 35 millimeter in plastic raam. Deze waren vroeger het goedkoopst en de projectoren konden hier goed mee overweg. Een magazijn dia's bevat doorgaans 50 dia's.

35 millimeter dia in karton raam

Dia’s geraamd in karton, dit was de goedkoopste manier om je dia’s te verwerken. Daardoor gebeurde het ook vaak op deze manier. Een groot nadeel is dat je te maken hebt met karton. Dus als het in een vochtige of warme ruimte is opgeslagen, zijn de frames in een minder goede staat.
 
Daarnaast kan de lijm loslaten of het karton kan verkleurd zijn of op een andere manier zijn aangetast. Twijfel je of een serie dia's nog gedigitaliseerd kan worden, neem dan vooraf contact op met een leverancier.

Prijs van digitaliseren van dia's

De prijs van het digitaliseren van dia's hangt helemaal af van de hoeveelheid dia’s die je aanlevert om te laten scannen. Daarnaast is het belangrijk in welke resolutie je het eindresultaat wilt hebben.
 
De prijs varieert meestal van € 0,15 per dia als je 1000 of meer dia's laat scannen in een resolutie van 600 dpi tot € 0,40 per dia als je maar enkele dia's laat scannen in een resolutie van 4800 dpi.

Dia's aanleveren

Als je de dia’s in een magazijn aanlevert, zorg er dan voor dat de beelden ondersteboven in het magazijn zitten. Alles moet als het ware op de kop staan.
Daarnaast is het belangrijk dat de voorkant (zichtzijde) van het beeld aan de achterkant van het frame zit.
 
Meestal loopt een leverancier beelden achteraf nog even na om dia's te roteren indien nodig. Wat ze vaak niet doen is gespiegelde beelden achteraf omdraaien.
 
Er zijn wel trucjes om te herkennen wat de voorkant (zichtzijde) van een dia is. Deze is vaak net iets glanzender dan de achterkant, maar dit is ook weer niet altijd het geval.

Inscannen als JPEG of TIFF?

De vraag is ook of je dia's wilt laten scannen als JPEG-bestand of als TIFF-bestand. Dat hangt af van wat je er uiteindelijk mee wilt. Hieronder worden beide mogelijkheden besproken.

Dia digitaliseren als JPEG

Inscannen als JPEG heeft als voordeel dat je de bestanden nagenoeg overal op kunt bekijken. Het maakt niet uit of het op een computer, I-pad, smartphone of DVD-speler is. Een ander groot voordeel is dat de meeste websites bij het uploaden van een foto wel JPEG toestaan en niet TIFF dit omdat TIFF bestanden teveel ruimte in beslag nemen.
 
Als je de dia scans gaat gebruiken om op een computer te laten zien of je wilt ze voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken, dan is het JPEG-formaat het meest handig. Dit is meestal ook het standaard uitvoerformaat bij scanbedrijven.

Dia digitaliseren als TIFF

Inscannen als TIFF heeft als groot voordeel dat het bestandsformaat dan “lossless” is. Dit houdt in dat er geen enkele compressie op het bestand zit in tegenstelling tot JPEG. Een JPEG bestand kent namelijk wel een compressie en dat geeft achteraf minder mogelijkheden tot bewerken dan een TIFF-bestand.
 
Als je van plan bent de afbeelding vaak te openen in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of een andere grafisch programma, dan is het slim om de dia’s te laten digitaliseren als TIFF. Je hebt dan de beste kwaliteit voor nabewerking.

Welke resolutie is nodig?

Je kunt allerlei resoluties kiezen om je dia's te digitaliseren. Maar welke resolutie (DPI) is voor jou nu het beste? Wat DPI is, lees je in het artikel wat onderaan deze pagina genoemd wordt. Samengevat komt het er op neer dat hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto wordt en des te groter je de foto kunt printen of vertonen op een scherm.
 
Wil je precies weten voor welk doel je welke resolutie je moet hebben, kijk dan bij het artikel 'resolutie van foto's' onderaan deze pagina.

8mm film digitaliseren

Je kunt ook eenvoudig oude 8mm films laten digitaliseren. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dergelijke 8mm films voor je op DVD zetten. Het digitaliseren van 8mm film is wel wat complexer dan het digitaliseren van dia's

Verder kijken

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het bedrijf Van video naar DVD. Heb je video's of dia's die je wilt digitaliseren, dan kun je bij dit bedrijf terecht.

Meer over dit onderwerp

Video digitaliseren
Video of film digitaliseren - VHS op DVD - dia scannen

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

R raw -> resolutie
Raw resolutie - rode ogen reductie - resolutie

8mm film naar DVD
8mm film naar DVD digitaliseren - oude 8mm film digitaliseren

T thumbnails -> tiff
Thumbnails - TIFF - TFT - uitleg begrippen

J jaarmappen -> jpeg
JPEG uitleg - begrippen digitale fotografie

Smalfilm op DVD
8mm smalfilm op DVD - digitaliseren super 8mm film

Diascanner test
Diascanner: test digitaliseren van dia's met dia scanner

Kunst en antiek
Kunst - antiek - schilderijen digitaliseren of fotograferen

NIDF norm
NIDF norm - digitale fotografie richtlijnen

Backup media
Foto opslag - maak tijdig een backup van uw foto's

Cadeau CD
Cadeau CD via Picasa maken

Diavoorstelling
Diavoorstelling in Picasa 3 maken

Boek scannen
Boek scannen met digitale camera en PC